Leppeää kesätuulta Arrajärvellä

Päivä: 

La. 5.7.2014

Retkikohde: 

Arrajärvi, Iitti / Nastola

Alkukesä oli  ollut kylmä ja sateinen. Lauantai 5. heinäkuuta valkeni kuitenkin aurinkoisena ja lämpömittari näytti jo pitkälti toistakymmentä astetta heti aamusta. Meille oli tulossa hyvä sää Arrajärven melontaretkeä ajatellen. Kimppakyydein matkasimme kohti Säyhdettä. Tienvarret loistivat kaikissa väreissään kesän kukkia.

Retkemme alkoi aivan Arrajärven eteläpäästä, minne Komppulan Pauli oli tuonut vuokrakalustoaan. Pakkailimme tavaramme niihin ja kanoottikunnat syntyivät itsestään ilman isompia neuvotteluja. Kanootit, neljä inkkaria, yksi kajakkiyksikkö ja -kaksikko,  saatiin pikkuhiljaa vesille. Yllättävää oli, kuinka komeita ja uusia omakotitaloja Arrajärven rannalla oli, sillä maisemia oli tähän asti tullut katsottua vain maantieltä. Ensimmäinen tavoitteemme oli nähdä paikka, missä Arrajoki yhtyy Arrajärveen. Heti kohta tulimme Nastolan seurakunnan leirikeskuksen kohdalle, minne rantauduimme pikku hetkeksi. Muutamat kävivät siellä uimassa.

Melonta jatkui täältä koilliseen ohi pikkuisen Paskosaaren ja Soilahden. Seuraavaksi Arrajärveen työntyi pohjoisesta tieyhteyden omaava Kilpisaari. Saaren eteläpäähän oli karttaan merkitty useampia esihistoriallisia asuinpaikkoja ja ylemmäs hautapaikkoja. Emme kuitenkaan käyneet niitä katsomassa, vaan käännyimme Säynäsmäenharjun kohdalla pohjoiseen kohti tavoitettamme pitkää ja kapeaa harjusaarta Karjusaarta.

Hyvä sää oli houkutellut rannan mökeille paljon ihmisiä. Järvellä oli muutamia uisteluveneitä. Telkät ja silkkiuikut näyttäytyivät meille tämän tästä ja varsin korkealla liiteli parvi kalalokkeja, kalatiirat lentää vinksahtelivat sen sijaan matalammalla saalista tähyillen.

Rantauduimme Karjusaaren eteläpäähän. Osa kanooteista kiskottiin maihin, osa sidottiin rannan puihin kiinni. Maalle oli rakennettu kivistä nuotiopaikka ja halkaistusta tukista istuinpaikat. Söimme eväämme ja trangialla keiteltiin pari litraa kahvia palanpainikkeeksi. Reilun puolen tunnin tauko teki hyvää.

Tuuli oli hieman voimistunut, ja leppeästi se hyväili meitä lounaan suunnalta. Paluumatkan tulimme Arrajärven itärannan tuntumassa. Kävimme vielä katsastamassa Puustellinsaaren kohdalla mantereen puolella olevan Iitin kunnan vanhan leiri- ja uimarannan. Sieltä jatkoimme Tiirinmaan ja Sepänsaaren välitse lähtöpaikallemme. Taakse jäi reilut viisitoista kilometriä melontaa. Jokaisella meistä punersivat kasvot, käsivarret ja kaikki suojattomat ihonkohdat tämän hienon retken päätteeksi.

Teksti: Pekka Ahokas, kuvat: Harri Forsgren ja Pekka Ahokas

Tagit: 

 

Lajiesittely