Kymi-Vuoksen leiripäivillä Kaunissaaressa

Päivä: 

Pe. 28.6.2013 - Su. 30.6.2013

Retkikohde: 

Pyhtään Kaunissaari

Perjantai-iltana saavuimme Kotkasta yhteysaluksella Kaunissaaren suojaiseen satamaan. Laivasta purkautui liki neljäkymmentä retkeläistä, jotka olivat tulleet viettämään sinne Kymi-Vuoksen latualueen omia leiripäiviä paikkaan, missä myös Suomen Ladun ensimmäiset leiripäivät vietettiin reilut viisikymmentä vuotta sitten. Leiripaikkamme sijaitsi saaren puolivälissä itärannalla upeassa männikössä, mistä mereen vietti hiekkainen rantakaista. Teltta-alueen vieressä oli myös mökkimajoitusta, jota osa porukastamme käytti hyväkseen.

Mökkien vuokraisäntä oli ystävällisesti tullut pakettiautolla peräkärrin kanssa hakemaan tavaroitamme, joten saimme kepeästi ilman isompia kantamuksia kulkea matkan leiriin. Majoittuminen ja telttojen pystytys sujui tältä porukalta vauhdikkaasti, ja ilta kymmeneltä kokoonnuttiin leirimme emännän Helena Kempaksen johdolla virallisiin leiripäivien avajaisiin. Samalla yritimme jo vähän tutustua toisiimme, olihan osallistujia myös oman latualueemme ulkopuolelta. Samalla kerrottiin leiripäivien ohjelmasta, ja ohjeistettiin seuraavan päivän "erätietokilpailua".

Lauantaiaamuna kymmeneltä kokoonnuimme leiriaukiolle aamujumppaan, ja tutustuminen toisiimme jatkui erilaisten keksimiemme liikkeiden muodossa. Hikihän siinä alkoi jo tulla. Jumpan jälkeen kiersimme joukkueittan Ari ja Seija Mussalon järjestämän luontopolkuradan. Saaren rantapolkua seurattiin jouhevasti kohti pohjoiskärkeä, ja ennen kesämökkejä käännyimme saaren valtaväylälle, autolla ajettavalle soratielle, ja sitä pitkin sitten takaisin leiripaikkaamme kohti. Lenkissä kului reilu tunti, ja visaisia luontokysymyksiä pohdittiin rastien kohdalla.

Muuten päivän ohjelma oli vapaa iltapäivän palkintojenjakoa lukuunottamatta. Osa kävi sataman kylässä tutustumassa sen palveluihin. Suurin osa retkeläisistä kävi myöskin saunassa ja tietysti meressä uimassa. Lapset viihtyivät erittäin hyvin rannalla omissa leikeissään.

Pietari niminen päivänsankari oli erikoistunut vaatteidensa kasteluun, mutta onneksi sää suosi ja narulla saatiin niitä kuivateltua. Illalla oli sekä mökeissä että keittokatoksessa lettukestejä auringonlaskuun saakka. Saaren pohjoispuolitse kulki rahtilaivojen reitti Mussalon satamaan, ja niiden nostattamat aallot löivät mahtavalla pauhulla saaren rannoille ja rantakivikoihin. Teltasssa ääni kuulosti epätodelliselta ja jopa vähän pelottavaltakin.

Ryssänuuni" oli entisaikojen merimiehen leivinuuni.

Sunnuntaina kokoonnuimme kello 10 leirin päättäjäisiin. Olimme tutustuneet jo melko hyvin toisiimme, ja herättelimme ajatusta samanlaisten leiripäivien jatkuvuudesta tulevina vuosina. Jatkotoimenpiteistäkin jo sovittiin. Teltat purettiin, ja tavarat siirrettiin mökki-isännän auton peräkärriin. Puolilta päivin lähdimme kulkemaan saaren itäistä rantapolkua satamaan. Uusia tuttavuuksia oli syntynyt, ja parin kilometrin matka rupatellessa meni nopeasti. Kätköilijät olivat tietysti hakeneet saaren molemmat kätköt, ja museo, pirunpelto, majakka ja tulenjohtotorni tulivat tutkituiksi. Ravintola, kauppa ja sen yhteydessä toimiva kahvila todettiin hyviksi. Taidettakin lähti kotimatkalle. Hiukan haikeina raijasimme hieman keventyneet rinkkamme laivan kannelle.

Teksti: Pekka Ahokas, kuvat: Harri Forsgren

Kymi-Vuoksen leiripäivillä olivat edustettuna Iitin Latu, Inkeroisten Latu, Jaalan Jaloiset, Jyväskylän Latu, Karhulan Latu, Kotkan Latu, Kuusaan Latu, Likolammen Talviuimarit, Nurmijärven Latu, Saimaan Latu, Tiirismaan Latu  ja Tunturikerho Kuovza.

Tagit: 

 

Lajiesittely

Muita aihepiiriin sopivia retkikertomuksia