Eksyksissä

Kahvitauolla

Retkikohde: 

Etelä-Iitti Koliseva

 

Talven ensimmäinen lumikenkäretki tehtiin helmikuun alkupuolen sunnuntaina Etelä-Iitin Kolisevan lumikuorrutettuihin maisemiin. Lunta tuprutti ja eteneminen Haapakimolan peltoaukean maantiellä alkoi olla haasteellista.

Autot parkkeerasimme metsäautotien liittymään ja kerran talven aikana lingottua tietä myöten lähdimme tallaamaan. Ajatuksena oli, että menisimme Iitin kunnan maalla olevalle laavulla. Jonkinlainen tuloste maanmittauslaitoksen karttapaikan sivulta oli mukanamme, mutta kompassi oli tietysti jäänyt kotiin. Ilma oli tasaisen valkeaa joka puolella lumituiskun takia. Seurailimme metsässä olevia ajouria vähän väliä etummaisena kulkevaa henkilöä vaihtaen. Maasto tuntui nousevan koko ajan ja pulverilumi upotti polveen saakka. Karttaan oli merkitty metsäojia ja ajatus mäellä olevista ojista alkoi ihmetyttää, taidettiin olla pikkuisen eksyksissä.

   

Kuitenkin kahdeksan ihmisen lumikenkäjotos jätti jälkeensä syvän polun lumeen ja sitä meidän oli helppo palailla takaisin, olimmepa vaikka missä tällaisella metsäisellä alueella. Kello alkoi lähestyä lounasaikaa ja sopivan tiheään kuusikkoon kaivoimme itsellemme nuotiopiirin. Pian mukana kannetuista kuivista haloista sytytetty nuotio lämmitti ja nokipannukahvin tuoksu täytti nuotiopiirin. Toimimme kuten kunnon lappalainen tekee eksyttyään - keittää kahvit ja lähtee sitten kotiin.

Jälkeenpäin karttaa ja ilmakuvaa tutkiskellessa olimme olleet Vuorenmäellä ja tavoitteena ollut laavu jäi melkoisen matkan päähän etelän suuntaan. Ensi kerralla otamme ainakin kompassin mukaan.

Teksti: Pekka Ahokas